Pàgines

31 de març 2009

Puig de Lanós (2660 m)

Puig de Lanós (2660 m)
21 i 22/03/2009

Dificultat: PD * S2

Temps total: 21/03:
3’30 h. 22/03: 6 h.
Punt de sortida: Coll de Pimorent (1920 m.) Cel seré amb vent fluix de nord, amb algunes ràfegues fortes. Sortim passades les 11 h. Enfilem la Coma d’en Garcia fins a la portella del mateix nom (2534 m.). Tota la pujada amb neu molt dura. Les pales del coll es feien millor amb ganivetes, però sense també vaig pujar. El Coma d’Or es veia força ventat i desproveït de neu. Calia buscar l’itinerari. Uns que en baixen ens fan desistir de fer-lo, pel mal estat de la neu i de l’itinerari. “Cap interès” diu el més veterà. Baixem cap el refugi de Besines, tot resseguint el torrent fins a l’alçada del bosc clar on comencem un llarg flanqueig sota el Puig Pedrós per baixar fins el torrent sota els peus del refugi (2050 m.). Posem pells per remuntar els 50 m. de pujada fins el refugi (2104 m.). 3 i ½ des de la sortida

Com sempre hi trobem una excel·lent acollida dels guardes Jean Claude i Dominique i un sopar copiós que compartim amb el company Jordi L. i en Chopo. L’endemà ens conviden a anar amb ells al Puig de Lanós.








Sortim a 2/4 de 8., baixem fins el torrent i posem pells (2050 m.). Remuntem tota la Coma d’Anyell pel llit del torrent fins el coll del mateix nom (2455 m.). La neu molt abundant i dura amb alguna clapa de pols. Del coll pugem al pic (2660 m.) per una pala ampla i franca. Vista esplèndida. D’est a sud: cap a la Grava, Carlit, l’estany de Lanós al peus, Besinelles, Puig Pedrós i Coma d’Or. Al nord davant nostre, el Pic de l’Estany Faury i l’Esquena d’Ase. Cap a ponent la Val de Besines i les muntanyes d’Hospitalet i d’Andorra.





Baixada fins el coll i del coll pel primer tram de torrent de l’Anyell i després decantant-nos cap a l’esquerre (sud) pel bosc esclarissat fins a trobar el torrent de les Besinelles que baixa de la Portella de Lanós. A 2100 m. posem pells i comencem novament el flanqueig per sota el Puig Pedrós fins anar a trobar el torrent que baixa del coll d’en Garcia que resseguim fins el coll (2534 m.), amb neu molt dura i trossos de gel a la part final, degut al fred vent que hi toca. Al coll traiem pells i baixem fins el Coll de Pimorent (1920 m.), amb neu igualment dura, on arribem a 2/4 de 2.


Josep S., Lluís C. I Chopo amb raquetes.

Jaume C., Jordi L. i Miquel C. esquís












29 de març 2009

Piulada de la neu ben assentada, 28 i 29/03/2009

pel Tarbésou i Eina
Carme, Santi, Koki, Concep, Anna, Teresa, Pili, Imanol, Ricard, Glòria, David, Mila, Àlex, Daniel, Berta i Jaume
Talment com una trobada de la màfia, diverses famílies anem a petar a la Gîte de Cal Pai, a Eina. L'objectiu no quedava clar si seria gastronòmic o nivològic, però de tot ens en fotem un fart...
Dissabte intentem pujar al Tarbésou des de l'estació tancada de Mijanes. Progressem sota una nevada cada cop més maca, i sota les cornises immenses del coll decidim tirar avall. Gaudim de valent amb els tres dits de neu nova i no en tenim prou i tornem a posar pells per pujar per les pistes verges. Embogim a la baixada.
Per poc no hem de posar cadenes i a la nit cau un tou de neu com no vèiem feia setmanes.
Diumenge, des del mateix poble amb els esquís als peus, prenem el GR que porta a les pistes (també tancades) d'Eina. Arribem al capdamunt obrint traça, de vegades fins al genoll... per la baixada no hi ha paraules, de somni...

Picasa traurà fum amb les fotos del cap de setmana... aviat +!
Fotos de miscel·lAnna.
Piulada de miscel·lAnna.
Bones traces de primavera!

Serrera de primavera, 2913m - 27/03/2009

Daniel i Jaume
En Daniel ens visita i m'agafo el divendres festa. No som els únics que corren per la muntanya i és que això de sortir entre setmana són tot avantatges!
+/- 1150m; 3 a 4 h; F, S2-S3; bo, amb aire que va pujant de força i que manté la neu dura-primavera al punt, abans de la nevada del cap de setmana.
L'itinerari és el de sempre, des del Pk de Sorteny (direcció E, pas de la Serrera, Clots de la Serrera i pala SO). Només cal descalçar els esquís uns metres abans i després de la borda, a la solana.
Completem la jornada menjant pizzes de les bones en bona companyia, amb part del grup que s'afegeix pel cap de setmana "de primavera".
Gràcies Daniel i bones traces!!!

25 de març 2009

el vídeo dels dimecres... Twin Peaks

Twin Peaks estan a Utah, a les Wasatch Mountains, a les Rocalloses americanes... S5, 50º... vaja, un tros de muntanya. I al costat hi ha una altra pala que també fan amb esquís (minut 2:28), el Monte Cristo. Però el que m'ha desconcertat del vídeo és la seva qualitat! Resulta que està filmat amb la darrera generació de reflex digitals! si, si, "reflex" que fan fotos de 21 megapixels i que fan vídeo de qualitat HD 1080p. Concretament està filmat amb la Canon EOS 5d Mark II. I ara què? reflex o videocàmeres?
by piton productions

24 de març 2009

Bony de les Picardes 2781m - 21/03/09

Eli i Roger.

+/- 1250m, 4h pujant i 45min baixant, PD, **, S3 dret a l'última pala

Diumenge ens afegirem al grup que farà el Montsaliente, però volem aprofitar el dissabte per fer algun cimet de la zona, directe i ràpid, que es deixi fer tot i haver dormit a casa. La idea inicial era fer el Tuc de la Cometa, però un cop som a Llessui veiem que caldria carregar els esquís a l'esquena força estona, i ens fa mandra.
Canviem d'idea, anem cap a Espot. Comencem tard però amb els esquís als peus, seguint i esquivant pistes fins el Clot de la Bassa. Continuem per la Coma dels Estanyets cap a la Pala de Sudorn fins a cota 2600 aprox. Anirem a buscar el collet de 2700m just a l'O del Bony de les Picardes, però caldrà fer-ho amb els grampons, la pala és dreta i la seva orientació N fa que es mantingui ben dura tot i l'horari. Un cop al collet continuem fàcilment fins el cim per pedra i neu.
La baixada és ràpida, neu dura fins pràcticament les pistes, i d'allà directes cap al cotxe.

Bones traces!

23 de març 2009

Pic de Ventolau

Aquest diumenge hem pujat al Ventolau des de la pleta del Prat. Després de llegir diverses opcions, em sembla que finalment l'hem pujat pel lloc més lògic i per on ningú recomana, travessant un collet a l'est del pic de la Coma del Forn.

Tampoc hem baixat pel barranc que cau directe al refugi, hem preferit tornar més o menys per on hem pujat, la vall de Mascarida, que es veia super atractiva.

De tornada, ens hem trobat un incendi a les carenes de damunt de Lladorre, concretament de Boldís Sobirà, amb un bon desplegament de mitjans aeris.

Si teniu ganes de saber-ne més, de veure el mapa de recorregut o descarregar-vos el track, ho trobareu tot al blog del muntanyenc.

Piulada de l'enasprat Montsaliente 2882m - 22/03/2009

per la Vall de Cabanes.
Laia, Pili, Eli, Roger, JoanManuel i Jaume
Gran dia d'esquí de muntanya i gran cim. És dels itineraris més complets i gratificants que he fet darrerament.
+/-1400m; 5 a 6h de pujada, 1 a 2 de baixada; F,** (però llarg), S3 (a la canal potser algun ressalt S4); GPS wikiloc.
Dissabte pugem a dormir al Pallars, a Casa Masover, un "***" al poble de Son. Diumenge a quarts de 7 ja clareja i molt ben esmorzats marxem amb cotxe cap al bosc de Gerdar. Calcem esquís al refugi i només els hem de treure 100m enmig del bosc. Hi ha molta neu i ha refrescat una mica.
Cal enfilar la Vall de Cabanes, sempre gratificant. A la pleta dels Fils ens decantem cap a l'E per pujanr per pales de fort pendent fins a situar-nos a uns 2250m, per sobre l'Estany Negre. Baixem fins a trobar-lo i el creuem per anar a trobar una valleta que en direcció S puja suaument. És un lloc preciós, de contrast del tou de neu amb les parets de roca i canals que tenim davant a la Serra de les Agudes. El cim ens queda a l'O i li hem de donar la volta per trobar l'ampla canal SE. Es redreça força i posem grampons... S3? S4?.
El tros final és més suau i bé per les roques o per una pala suspesa s'arriba a l'avantcim rocallós i enasprat que descriuen les antigues fitxes de X.G, E.F. i JM.S.

La baixada no ens defrauda, amb neu dureta, que després s'estova només una mica. Però a 2350 remuntem un collet i saltem a la vall que baixa paral·lela a la que hem pujat passant per l'Estany Llong de Cabanes. I després la tornem a encertar baixant directament pel barranc, amb la neu que avui està al punt. Ha estat un gran dia. Bones traces!!!
(hem trobat un piolet... si el propietari el troba a faltar, el tenim a casa)

22 de març 2009

Volta al P.N. Aigüestortes i Estany de Sant Maurici



20,21/03/2009

Carles, Kike i Montse

*** / S3



La permanència de l’anticicló, les condicions d’estabilitat de la neu, l’obertura casual dels refugis de Restanca i Colomina, i les moltes ganes que en teníem, ens animen a realitzar una completa travessa pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici durant el cap de setmana d’inici astronòmic de la primavera.



Tanmateix, el descens sensible de les temperatures i l’entrada (amb força) de vent de N, han fet que la neu es mantingués ben dura al llarg de tota la jornada (sobretot diumenge). Aquestes condicions nivo-meteorològiques, juntament amb el desnivell acumulat i la longitud de les etapes, han resultat en una travessa ben exigent (en particular pels peus...).



L’itinerari realitzat és el següent:


Divendres 19: aproximació Refugi Restanca (desde bòrda de Casa Irene, 15’ de pònt de Ressèc). 1h 40min, +660m


Dissabte 20: Refugi Restanca – Coll de Crestada – Refugi Ventosa i Calvell – Collet de Contraix – Prats d’Aiguadassi – Collada de Dellui – Refugi Colomina. 9h 30min, +1900m


Diumenge 21: Refugi Colomina – Coll de Peguera – Refugi Ernest Mallafré – Pòrt de Ratera de Colomèrs – Lac Major de Colomèrs – Pòrt de Caldes – Coll de Crestada – Refugi Restanca – Pònt de Ressèc – cotxe. 9h 15min, +1600m




Bones traces!


21 de març 2009

Trobada ACNA 2009 (28 i 29 de març)

L'Associació pel Coneixement de la Neu i les Allaus (ACNA) organitza el proper cap de setmana 28 i 29 de març una trobada a La Molina, amb el següent programa dissabte:
  • 17:00. Funcionament dels ARVA. A càrrec d'Albert Castellet. Enginyer Industrial. Responsable de marques del ISMF.
  • 17:45. Tècnica d'autorrescat. A càrrec de Francesc Carola, responsable del GRAE voluntaris del Pirineu Oriental dels Bombers de la Generalitat.
  • 18:30. Desencadenament de plaques i tests d'estabilitat. A càrrec de Jordi Gavaldà. Geòleg. Responsable del Centre de Prediccion de Lauegi de la Vall d'Aran.
  • 19:30. Gestió del perill d'allaus a l'estació d'esquí de la Molina. A càrrec de David Campà. Cap de pistes de la Molina.
  • 20:30. Sopar de germanor i sorteig de material.
  • 22:30. Descens nocturn amb esquís, raquetes o a peu (no oblideu de dur el frontal!)
i diumenge 29, al Pk dels Alabaus, els tallers pràctics:
  • Taller 1: rescat bàsic (ARVA + sondeig + palejat).
  • Taller 2: rescat avançat (Cerca multivíctima).
  • Taller 3: apreciació del perill d'allaus i tests d'estabilitat
  • Taller 4: Realització de sondeig i perfil.
  • 14:00. Exhibició de cerca amb gossos.
  • 15:00. Finalització de la trobada.
Podeu trobar tota la informació aquí.
Bones traces!

20 de març 2009

Antiproposta - Montaut 2496m

Massa vegades en agafar els 120 de Faura i Longàs se m'obre el llibre per la pàgina 63. La foto m'atrapa, el text me'l sé de memòria "... S4, aunque en los primeros 200m de desnivel alguna inflexión del terreno podría catalogarse incluso de S5. Es necesario un esquí preciso, concentración i buena resistencia." I creia que aquest cap de setmana estaria en bones condicions! Per sort en Carles m'ha enviat aquesta foto de la pala SO, feta des de Montgarri dissabte passat: les allaus de fons i les mega-fractures al mantell, visibles, el desaconsellen. Seguirem esperant!

Pic de Carlit (2925 m) des de Lanós. Un Adagio imperfecte

Dificultat : **** , S2 ,
Dificultat alpina : canal de neu de 35 - 45 º, baixable amb esquís en bones condicions
Desnivell : uns 2000 metres de desnivell.
Horari: unes onze hores per a un equip entrenat

Poc ens pensavem que aquesta sortida acabaria sent una de les més llargues de la temporada. La vall de Lanós, discontinua i plena de raconets, ens va permetre una tranquila pujada però a la vegada és mostrà totalment desaconsellable per a la baixada, la qual cosa ens obligà a realitzar un llarg itinerari circular per tornar al punt de partida.



A partir de l’estany de Lanós, però, canvia la naturalesa de l’ascensió: una suau pujada per una valleta que desemboca en la piràmide final del cim. Gràcil i de formes esbeltes, és atractiva, elegant i atrau la mirada des de qualsevol punt.Un gran cim, en definitiva, que mereix trobar-hi un itinerari més idoni, que no impliqui l’elevat preu que tinguerem que pagar, en termes de temps i esforç, tant el nostre equip, com el d’en Ferran, que realitzà l’ascensió des de Font Romeu!.
Per cert, molt elegants les vostres traces a la canal que baixa a les Bulloses.

Quina casualitat ( o no) que ens trobessim només tres equips al voltant de la muntanyai tots tres del cegesqui : El Jordi i la Carmela, en Ferran i en Paco i en Josep Maria i jo.
Aquest estiu penso que m’ocuparé uns quants caps de setmana en trobar aquest itinerari ideal, que ben segur serà llarg, valent i amb magnífics descensos, però més assequible. La muntanya s’ho val. La propera temporada el podrem fer tots plegats si voleu, eh Ferran i Jordi ?

El nostre itinerari ?

Sortim a les 09’20 del poble de Porta (1600 m) – Cabana dels Ingeniers – Estany de Lanós (2200 m). En aquest punt ens acomiadem d'en Jordi i la Carmela que giren cap el Coma d'Or – Prosseguim per una valleta idílica fins a la base del cim, on pugem fins on podem amb els esquís. Plantem les fustes i pugem feixugament els darrers 300 metres de desnivell per la característica canal Oest del cim (35º – 45 º com a màxim) - Pic del Carlit (2925 m), on arribem finalment després de 6 hores 10 minuts de pujada superant una alpina però fàcil canal final.





Desfem la canal i calcem esquís. - Baixada sobre una neu memorable per el mateix lloc fins a l’estany de Lanós (S2 ‘disfruton’) – Remuntada fins a la portella de Lanós (2468 m) – flanqueig fins a una primera portella (2505 m) , que es converteix en un entretingut puja-baixa i d’aquí a la portella d’en Garcia (2550 m) – Descens trepidant (S2) en la penombra sobre bona neu fins al port de Puimorens (1900 m ) – Ja de nit, practiquem l’esquí ‘de sensació’ sobre una neu primavera fàcil (encara no havia regelat) fins a la part baixa de l’estació – Literalment estès al terra panxa amunt m’espero amb tot el material mentre en Josep Maria va a recollir el vehicle caminant per la carretera.

Buf, buf, buf. Han estat onze hores d’activitat.

Josep Maria M i Xavier M

19 de març 2009

Itineraris d'esquí de muntanya a la Val d'Aran - Tríptic

(informació actualizada el 5/01/2014)

Els responsables de turisme a la Val han editat un tríptic amb itineraris d'esquí de muntanya i raquetes, un mapa on situar-los, consells, telèfons i adreces d'interès i informació interessant.
L'editen el Conselh Generau d'Aran, Torisme Val d'Aran i el centre de prediccion de lauegi dera Val d'Aran.
Està molt bé i el podeu descarregar en pdf aquí i aquí
Gràcies Carles i Montse!!!

15-03-2009 Travessa pel Pic de l'Estanyó (2915)...

... pujant per la vall de Montaup i baixant per la Vall de Riu


recorregut GPS Teresa

A 2/4 de 8 puntualment es retrobem el 4 a Canillo i enfilem la carretera que dur cap al Coll d'Ordino. El cotxe el deixem prop de la la Borda del Jarca on comencem a pujar per la Vall Montaup on ens trobem algun tramet que ja li manca neu..

Quan arribem a la Roca Negra girem a la dreta perla Costa de Roca Negrai guanyem alçada anant cap a la Serra dels Estanys.

A mitja alçada ens aturem per reagrupant-se ens hen separant en dos grups, la neu de la pala, a l'ombra, està  dura i la pujada s'ha anat fent lenta. 

Després de fer un mos ens enfilem cap el llom per anar a guanyar la cresta que ens durà cap del Pic de l'Estanyó . 

Des del llom observem la Vall del Riu que és per on hem decidit baixar.
Anem amb els esquís fins a l'inici de la cresta que una mica entretinguda ens dur a dalt del cim.

Des del cim observem que les parts altes estan una mica justes de neu, en algun punt ens hem de treure el esquís. 

Pic de l'Estanyó des de la Sarrera
(foto Lluís Costa)

La neu primavera esta molt canviant, flonja de sota i ens ensorrem en algun punt, però malgrat tot hi ha trossos que la neu està bona.

 
Pic de l'Estanyó des del refugi de la Vall del Riu

Itinerari 27 de Pirineos en esquís, 150 itinerarios. Enric Faura i Jordi Longás. 3ª edició gener 2004
Més Fotos Pic de l'Estanyó 
Fotos Teresa 

Assistents; Joan, Marc, Teresa i Anna