Pàgines

23 d’abr. 2008

Test esquis Gasherbrum II de Dynafit

FITXA TÈCNICA: TEST ESQUIS DYNAFIT GASHERBRUM II

Test efectuat el dissabte 5 d’abril de 2008 a la Masella

Feia ja un temps que en Marc d’esports Ski&Mountain de Ribes de Freser m’havia suggerit la possibilitat de poder dedicar una jornada a testar aquest material. Era una proposta temptadora que no podia deixar passar de llarg. Només va ser qüestió de fer-ho encaixar a l’agenda i finalment ho pogué materialitzar. Aquí està la meva modesta avaluació.


Condicions del test:

Ascens : neu primavera granulada molt endurida

Descens: neu primavera molt dura al matí / neu primavera pesada i molt transformada per la tarda

Equip testat:

Esquís Dynafit Gasherbrum II 1’67 m

Fixacions Dynafit Low Tech Vertical ST

Pells de foca moher de pel llarg de Dynafit

Pes : 1125 grams (reals)
Cotes : 102 / 73 / 89 mm
Radi: 24 m

Dades obtingudes:

Pujada :

  1. Gran facilitat de lliscament donada per les pells de moher, almenys per als que estem acostumats a utilitzar pells mixtes. En quant a l’adherència sobre la neu dura no s’aprecia diferència significativa si s’aplica sempre la tècnica correcta.

  1. El reduït pes de l’esquí estalvia molta energia a la pujada i permet mantenir un ritme viu i constant

  1. En els flanquejos en pendent fort sobre neu dura l’esquí dona una gran sensació d’estabilitat i els cantells mosseguen amb molta eficàcia. Sembla que tallin la neu com si fossin ganivets. S’evidencia aquí la sòlida construcció de l’esquí i el radi de gir relativament llarg (24 m enfront dels 16 – 20 m de radi de la majoria dels esquís de muntanya actuals)

Baixada:

  1. En neu dura o molt dura sorprèn immediatament aquest esquí per la seva fiabilitat: els cantells s’adhereixen a la neu sense vibracions ni pèrdues d’adherència, fent això extensiu a velocitats elevades o molt elevades (en comparació sempre amb un esquí de muntanya convencional)

  1. Es un esquí d’una gran docilitat i quan s’aplica la tècnica de flexió-recuperació la seva resposta és immediata. A més a més, el seu radi relativament llarg i la cua relativament estreta ajuden a fer derrapar les cues quan fa falta aplicar aquesta tècnica

  1. Sobre neus pesades presenta una certa tendència a ‘clavar’ les espàtules, com passa amb tots els esquís d’espàtules no massa amples ( 103 mm). Sobre aquest terreny no queda més remei que aplicar les solucions habituals amb aquest tipus d’esquís: limitar la velocitat, posicionar el cos un xic enrere, separar una mica les cames, etc.

CONCLUSIONS

Pells de foca:

Totalment indicades per als practicants habituals de l’esquí de muntanya que ja posseeixen una bona tècnica d’ascens. El fet d’utilitzar moher de pel llarg en la seva construcció estalvia molta energia i permet incrementar unes quantes desenes de metres de desnivell per hora el ritme de l’ascensió, tot això sense penalitzar pràcticament l’adherència sobre neu dura. No obstant, els practicants novells agrairan les pells fetes amb un material que toleri més els defectes de tècnica.

Esquís:

Pujada:
Molt adequat per a practicants preocupats per el pes. Cal notar que es un dels esquís més lleugers en el seu segment del mercat, però no presenta cap dels defectes típics associats a aquest tipus d’esquí: vibracions, poca rigidesa de torsió, poc nervi i excessiva flexibilitat a la part posterior.

Baixada:
Es un eina perfecta per a l’esquiador que busca seguretat en pendents drets i glaçats, així com un esquí dòcil i maniobrable.

El seu millor terreny: Molt fiable sobre neu dura i pendents fortes. Segurament existeixen altres models amb bones i molt bones prestacions sobre aquest tipus de terreny però sempre a costa d’un pes i un preu molt superiors.

El pitjor terreny: la neu transformada pesada. En aquest terreny funciona de forma semblant a qualsevol esquí del mercat amb unes cotes semblants.

Xavier Martí



10 comentaris:

  1. Xavier, impresionat pel test. Probablement de les millors relacions prestacions/pes, tot i que prefereixo els pesats Shuksan. Per cert, en fan pagar prop de 400€!

    ResponElimina
  2. Et sembla si l'índex de vibració de les espàtules és superior o inferior a un esquí de menys pes, però amb més radi ?

    ResponElimina
  3. Ricard, pel que conec del tema, la vibració a les espàtules, a part de les cotes de l'esquí, depen dels materials emprats i de la seva disposició en la construcció de l'esquí.

    En quant al pes, si es vol reduïr el pes sense augmentar les vibracions, caldrà escollir materials més cars (carboni, etc) i optimitzar la construcció (CAP, etc).

    En quant al Radi de Gir, el que SÍ podem dir es que, A IGUALTAT DE CONSTRUCCIÓ I MATERIALS, un radi de gir MÉS GRAN es traduïrà en MENOR vibració. (L'esquí és més recte i el contacte amb el pendent li provoca una flexió menor).

    Així, responent concretament la teva questió, penso que un esquí més lleuger amb una òptima construcció i un radi més gran, necessàriament vibrarà MENYS.

    Si aquest esquí més lleuger no té una bona estructura sempre vibrarà, independentment del seu radi. Seria el cas del primer ALTIPLUME, un esquí de radi molt gran però d'estructura nefasta.

    Fixa't que en el cas del Gasherbrum II s'ha escollit un radi de gir gran (24 m), que està en el límit per poder considerar un esquí com a carving, però conservant encara les preuades qualitats dels carving, i a la vegada una utilització intensiva del carboni en el seu nucli.

    ResponElimina
  4. Bones Xavier!
    Tu que has provat els esquis, quina talla creus que seria millor per una alçada d'1,72, els esquis de 167 o els de 159 (és que els he trobat molt bé de preu, però només tenen aquestes dues talles...i em fa una mica de por quedar-me curt amb els de 159. Suposo que la meva talla seria una 163-164...)
    Merci

    ResponElimina
  5. Esperem a veure que diu en Xavi... però si tens un nivell d'esquí mitjà o alt, no dubtaria gens: els llargs (i si esquies molt fort, amb les cotes d'aquests esquís, el seu pes i la teva alçada, els de 167 encara els veig curts). Vejem que diu l'expert!

    ResponElimina
  6. Gràcies Jaume, jo també crec que amb aquestes cotes agafar els de 159 seria una mica arriscat, de fet finalment m'he quedat els de 167. Per qui li interessi aqui hi ha el link on els he trobat, molt lluny dels 400 euros de preu de venda normal. Molt ha tenir en compte....això si.. cal afanyar-se per que em sembla que no els en queden gaires. Merci, i felicitats per la pàgina, els articles, videos,...som uns quants que encara que no participem a la pàgina si que la consultem assiduament.

    ResponElimina
  7. Ieps..tant de rotllo i m'he deixat l'enllaç. Ara si...

    http://www.guara-mascun.com/motor/tienda.asp?gs=ESQUI&fs=TABLAS&ff=TRAVESIA&origen=criterio&criterio=familia&crit1=ESQUI&crit2=TABLAS&crit3=TRAVESIA

    ResponElimina
  8. Hola Aniol,

    Coincideixo amb en Jaume.
    Per poc que pesis, amb els de 159 cm hauries tingut uns problemes terribles sobre neu dura, doncs les cues derraparien excessivament i et donarien molta inestabilitat. En neus fondes o dolentes t'enfonsaries massa també.

    No has mencionat en la teva nota el teu pes i el teu nivell d'esquí. Si el teu nivell es mig-alt o si peses molt, no hagués estat exagerat escollir els de 175 cm, a costa de perdre una mica de maniobrabilitat a les voltes maria a les pujades. En tot cas, si no peses molt, penso que disfrutaras molt d'aquests esquís. Personalment faig 1,69 m d'alçada, peso 62 Kg i m'he quedat els de 167 cm.

    Que els disfrutis i ja comentaras !

    ResponElimina
  9. Hola a tots,

    Estic pensant en comprar-me aquests esquís però dubto amb l'alçada...
    Medeixo 1'80m i peso 80Kg quina alçada d'esquís agafaríeu?

    Gràcies!!

    ResponElimina
  10. De nou esperaria a l'opinió del Xavi... però he vist que l'alçada màxima d'aquests esquís és 172cm (i 1190gr). Si tens un nivell mitjà-alt o superior crec que són massa curts. I amb 1,80 d'alçada i 80kg, sinó els vols per córrer, crec que pots portar esquís més pesats i amb qualitats de sola i cantells més duradores... bones traces!!!

    ResponElimina