Pàgines

29 de des. 2006

Condicions al Pic de la Mina i al Puigmal de Llo

Enviat per gatsaule.

Hola,
soc el Joan de Berga (alguns ja em coneixeu) i tant sols us volia informar que ahir mateix el pic de la Mina estava en molt bones condicions de neu excepte la carena final i, abans d'ahir, el Puigmal de Llo estava impecable amb neu dura del cim al cotxe, tant per la pala com pel torrent (vessant nord).
No hi ha massa neu, però és dura. Tant en un cas com en l'altre no vam tocar ni una pedra.
Salut,
JOAN

26 de des. 2006

PIULADA NADALENCA - Tuc dera Pincèla (2545m , 23/12/2006) - Cap de Vaquèira (2500m, 24/12/2006)

Enviat per Montse B.

Des de la Val d'Aran se'ns està fent força extrany aquest desembre i aquestes festes nadalenques sense les muntanyes ben ben blanques, des dels cims fins als pobles, ni els carrers, ni les teulades i xemeneies de les cases cobertes de neu... I com que ja no podiem resistir-nos més de no passejar els esquís muntanya amunt després de tants mesos d'estiu i els nostres somnis ja havien visualitzat tota mena de viratges per la millor neu pols, decidim fer un parell de sortidetes per l'Aran, probablement de les poques coses que es poden fer fins que no arribi la tant desitjada neu, i així, obrir l'estòmac pels àpats nadalencs.

Tuc dera Pincèla, 2545 m, 23/12/2006
Jordi, Manel, Montse

Pugem amb cotxe tot terreny per la pista des del poble de Bagergue fins un parell de corbes més amunt de la Bòrda de Perú (direcció Còth de Varradòs).
Caminem una mitja horeta fins a l'alçada de la cabana de Moredo. Des d'allà i ja encarant la vall del riu Arenho ens calcem esquís i foquegem amunt seguint el típic itinerari fins al coll i fem cim pujant per la part esquerre de la pala final, menys exposada al sòl. La resta de la pala està molt (però que molt) pelada. En aquest darrer tram la neu està força regelada, mentre que des del coll fins gairebé allà on ja no podem continuar amb esquís la neu (uns 20 - 30 cm) s'ha preservat agradablement pols, poguent disfrutar de valent del descens. Aquesta vall és força herbosa i arbustiva, el què ens permet ratllar mínimament les soles.

Cap de Vaquèira, 2500 m, 24/12/2006
Manel, Montse

Ja ho sabeu, aquesta és una opció d'emergència per tots aquells que no us poguem estar d'esquiar...

Des del pàrking d'Orri, pugem per la pista Luis Arias (encara tancada) fins al Cap de Vaquèira. El tram de baix està xafat, mentre que el de dalt es manté sense treballar. Des del cim, sorprèn de veure la zona dels Tucs del Bacivèr i Rosari amb tant poca neu. Tampoc la pala del Parros està en condicions. Fem el descens pel mateix itinerari, anant en compte amb algunes pedrotes perilloses i creuant-nos amb diversos grups de gent que amb el mateix pensament han decidit foquejar fins al Cap de Vaquèira.

25 de des. 2006

PIULADA NADALENCA - 3 balades à skis dans le Queyras 22 a 24/12/2006

Participants: Berta A. i Jaume J.

Les ganes de muntanya, l'anticicló i un divendres que ens hem agafat de vacances ens aboquen a matinar i marxar cap als alps: al Queyras i l'Ubaye sembla que hi ha neu i només són a 700 km!



Com que a l'Ubaye hi volem anar per reis, ens decantem pel Queyras, un pel més al nord. És un plaer arribar-hi: no hi ha trànsit (estacions d'esquí molt petites i a mig gas), sol, els pobles i paisatges són de postal, i el tracte de la gent molt familiar.
El Mont Viso, el Grand Queyras, Rochebrune i l'Aguille du Chambeyron dominen la zona. Més al N es veuen els Ecrins.

Condicions generals de la neu:
de 20 a 80cm (un pel més a les cares N de l'Ubaye, especialment al Coll de Vars, on les valls de Crachet i l'Infernet bé es valdrien una altra kilometrada).
el mantell és esquiable a partir dels 1.500-1.700m als vessants N i un pel més amunt al S (moltes valls són herboses, d'alpage, sense cailloux!).
La qualitat és de neu envellida (la darrera nevada va ser el 8-9 de desembre), però a les zones boscoses i més obagues es conserva pols. Les cares sud es deixen fer bé, amb neu dureta, i a les parts altes hi ha de tot: crosta, dura, ventada, pols...
Tot i la poca neu hi ha moltes plaques a O i també a NO (ambient sec i fred, gobelets, vent, "woooofffsss" en foquejar, i una que vèiem ens ha petat als peus, però de poca amplada i recorregut).
El temps anticiclònic: sol, cap núvol, sota zero tot el dia (-9ºC als matins), i una mica de vent (fort dissabte).
Resum de l'activitat:

Divendres 22/12/2006: Sommet Bucher 2254 m
+/-550; F,*, S2; Orientació E i S; 2h30' d'ascens, 30'descens.
La Rûa 1710 m (Molines-en-Queyras, a 27km de Guillestre) - Pont des Achins 1670 m - Col des Prés de Fromage - Sommet Bucher 2254 m.

Bonica passejada per estirar les cames després d'un matí al cotxe, a aquest excel•lent mirador del Queyras. El nom del pic, "foguera", fa honors a la seva utilització en segles passats per avisar als habitants de les valls d'incursions enemigues.

Cal creuar el pont sobre l'Aigue Blanche i remuntar enmig de pastures i un bosc de melézes, fins arribar al coll des Prés Fromage. Ambient de postal amb corrals i refugis alpins. Prosseguim pel costat soleil fins al cim on hi ha un petit cobert. Descens pel mateix itinerari (directament no és possible per unes barres rocoses).

Dissabte 23/12/2006: Pic Traversier 2882 m i Le Queyron 2884 m
+/-900; PD,**, S2-S3; Orientació N-NO; 3-4h d'ascens, 40'descens.
Pont de Lariane 2024 m (en la ruta al Col Agnel, a 10' de la Rûa , i a 33km de Guillestre) - Vallon de Longuet - Col de Longuet 2701 m - Pic Traversier 2882 m - Le Queyron 2884m.

Fem cas a les recomanacions de la gent de la vall i anem a buscar la neu pols d'aquest racó orientat a N... i la trobem! La passejada és magnífica, només es redreça una mica en arribar al coll. D'aquí ens enfilem pel vesant sud cap a l'aresta i un cop dalt la resseguim, esquís als peus, passant pels dos pics, amb grans vistes al Grand Queyras. Baixem per la pala NO (plaques) i després per la vall gaudint de la neu, encara seca.

Diumenge 24/12/2006: Col Furfande i Pic du Vacivier 2631 m
+/- 1.100 m; F fins el coll, PD,**, S2-S3; Orientació NE-N-E; 3-4 h d'ascens, 1h descens.
Arvieux 1565 m (a 15' de La Rûa on hem dormit, i a 21 km de Guillestre) - Torrent de l'Izoard - pont 1850m - Cabane du Plan Vallon 2014 m - Col de Furfande 2500m - Pic du Vacivier 2631 - coll NO 2611m - Cabane du Plan Vallon 2014 m - Arvieux 1565 m.

Sortim, esquís als peus, des del poble d'Arvieux resseguint un camí que puja a la vora del torrent. La vall és molt encaixonada i hi ha força neu. A 1850m encarem direcció S per pendents molt suaus fins al coll (vistes bucòliques al Chalets de Furfande). Enfilem una aresta ampla fins al cim, i veiem que és possible baixar pel coll que hi ha a continuació (en 20' es podria pujar també al Pic du Gazon, de 2744m, però l'aresta està molt ventada).

Bon descens amb neu dura primer, i millor enmig del bosc. La part final, pel camí ens porta ràpidament fins el poble.

Com que és migdia, fem ruta cap a BCN creuant pel Coll de Vars per entrar a l'Ubaye. Resseguim possibles itineraris i prenem nota de Gites per tornar-hi.

I ara toca Sopa de Galets i desitjar Bon Nadal i molt Bones Traces!!!

Com arribar-hi: BCN-Montpelier-Aix en Provence-Sisteron-GAP-Guillestre (730km). Des d'aquí hi ha moltes valls a triar: Col Agnel, Aigue Blanche (Saint-Veran), Ceillac, Col de l'Izoard (Arvieux),...

Per dormir:
Multitud de possibilitats al Queyras. Més difícil a l'Ubaye:
Gîte Les Arolles, 36€ mitja pensió (La Rûa - Molines en Queyras, bonic de visitar per cert, i museus, mel, ...) 0033 492 45 89 50 http://www.lesarolles-queyras.fr/
Una recomenació de 13€:
"52 balades à skis" d'Arnauld Guillaume. Ed.Didier Richard 2006 (hem fet els Itineraris 37, 31 i 2).

Mapes: IGN 3537 OT i ET (Mont Viso i Guillestre), i IGN 3538 ET més al Sud.

Bones traces!
jaume

14 de des. 2006

"Piada" o piulada ?

Enviat per Pere-Joan B.
Sembla que per fi s'acosta la neu i uns i altres ja comencem a treure la pols de les fustes. A alguns ens agrada compartir el que fem amb els companys i ho expliquem. Ho fem amb tanta il.lusió que a vegades no ens adonem de que quasi no deixem parlar als altres. Actuem com els ocellets quan tenen fam i piulen i piulen sense parar.
Per això en els ambients d'escalada quan un escalador explicava moltes aventures es deia que piulava... bé, no, es deia que "piaba" perquè aquesta expressió ens va arribar ja fa molts anys (sobre els 70) d'escaladors de fora (recordeu a en Perez de Tudela? li deien "el pajarito" perquè sempre "piaba"). L'expressió és simpàtica, va arrelar força i ara es fa servir en tots els àmbits de la muntanya. També en l'esquí.
Ara em pregunto: I per què si en català, segons el diccionari general de la llengua catalana Pompeu Fabra, la paraula PIULADA vol dir "Acció de piular ; manera de piular" l'immensa majoria de muntanyencs s'empenyen en usar la paraula castellana PIADA que ve del verb "piar"? No sembla lògic posar el títol en un idioma i redactar en un altre.
Crec que molts ho hem fet sempre per inèrcia, sense parar a pensar en aquesta paraula forana. I per això escric aquest e-mail, per fer-vos adonar de que ho estem fent malament i us proposo que escriviu moltes piulades en català o moltes "piades" en castellà.
Bones traces!
PJ

11 de des. 2006

Collado Oeste del Pic Arcalís 2700m - 10/12/2006

Enviat per Edu.
(Arcalís, Andorra)
10 Diciembre 2006
Naina, y Edu.
Desnivel: +/- 500 m.
Horario: 1h30 subida, 15 min descenso.
Dificultad: S3 en la pala de la portella.
Meteo: Tapado con algo de boira y una pequeña nevada.
Nieve: Polvo en la pala del collado, y dura a las pistas.
Orientación: NO, N.
Itinerario: Punto de salida "La Coma" remontador de las estación D'Arcalís. (2200 m). Les Portellas (2552 m). Collado Oeste del Pic Arcalís (2700m).
Resignados a no esquiar, a ultima hora del sabado nos dan el chivatazo, el único sitio que hay un poco de nieve en Andorra es la zona de La Coma en Arcalís. Y así es, el domingo por la matina la estación d'Arcalís parece una reunión de yonkis de nieve, hi ha un bon grapat d'esquiadors de muntanya.

Salimos de la Coma (2200 m) y empezamos a foquear dirección SE, siguiendo traza por las pistas más occidentales (cerradas) hacia Les Portelles (2550 m), ya llegando vemos que hay gente remontando la pala del collado oeste del pico d'Arcalís, eso ya pinta un poco mejor, nieve polvo ya fuera de la pista 100 m de desnivel y ganamos el collado (2700 m). De bajada, la pala inmejorable (S3), que dibuja una sonrisa en nuestro rostro. Continuamos por la única pista abierta de la estación para llegar ya de vuelta a la Coma.
No es ninguna maravilla... pero quita un poco el mono.
Bones Traces!.

Edu.

10 de des. 2006

Piada - Bataillence (punta 2574m), 10/12/2006

Participants: JoanManuel C., Berta A. i Jaume J.
+/- 800 m (3h pujada, 0,5-1h baixada), PD, S2 (S4 la canal de la punta 2.574 m)
Neu: de 10 a 20cm de neu pols, però només esquiable (base de neu dura) per sobre els 2.100m en cara nord.
Meteo: temperatura negativa, clarianes al matí i boira a migdia, sense vent.

Quasi ens havíem resignat a no esquiar aquesta pu_íssima. De fet vàrem començar pedalant pels Ports, i allí uns "senyals" ens van acabar de convèncer de canviar les bicis pels esquís: primer, tot pedalant envoltats de tarongers, els més creients vam veure un Mont Caro enfarinat, després, la història del traginer que anava a vendre sabogues a Gandesa amb una mula la tarda d'un dia borrasquer immers en una gran nevada... i més tard, la vista des de la Serra de Pàndols! dels cims emblanquinats del Pirineu Occidental enlluernats pel sol que es ponia...

I així fa unes hores hem matinat per anar a la boca nord del Túnel de Bielsa. Tot està enfarinat però sense base. Caminem 3/4h fins la cota 2.100 m on ja hi ha prou gruix per calçar esquís: quines sensacions!

La ruta no hauria d'amagar cap secret: direcció sud cap al Port de Bielsa, girant cap a l'E als 2.200m. Des d'aquí, per terreny més suau i amb el marcat Port de Bataillence davant, cal apropar-se a una valleta lateral que accedeix al llom oest del pic. Nosaltres (i 5 ó 6 grups més) hi hem pujat abans d'hora (i per un lloc més dret!), i ja a dalt ens hem conformat amb una de les puntes de la llarga cresta de Bataillence.

La neu a la baixada excel·lent, però amb poca visibilitat. Hi haurà moltes més oportunitats segur!

Bones traces i bona temporada!!!

jaume

4 de des. 2006

Una nueva revista de montaña

Enviat per Edu.

Hola!

Parece que la nieve le cuesta llegar este año, bueno paciencia.

Unos amiguetes han sacado una revista nueva de montaña de Catalunya y Andorra, y os la quería presentar, es GRATUITA y la podreís encontrar en las tiendas de montaña, se llama NATURA I AVENTURA, os paso la web por si quereis echarle una ojeada ( http://www.naturaiaventura.com/). Está hecha con mucho cariño y trabajo, espero que os guste.

Os desearía buenas trazas pero... bueno a esperar q nieve, salut.

Edu.